Zorgdier
Zorgdier
Dierbare aandacht in de zorg!
Bezoek om naar uit te kijken!
‘ZorgDier-teams’ (vrijwilligers met eigen huisdier) worden professioneel opgeleid voor wekelijkse bezoeken aan mensen in zorginstellingen of thuis. Wat een bezoek van een ZorgDier-team zoal teweegbrengt?
Stichting ZorgDier Nederland startte 10 jaar geleden een initiatief waardoor mensen met eigen hond of kat wekelijks op bezoek gaan bij kwetsbare mensen die zelf de zorg voor hun dier niet meer kunnen dragen en die in veel gevallen ook niet meer zelfstandig wonen. Inmiddels hebben 240 vrijwilligers en 40 professionals de selectieprocedure en cursus ‘ZorgDier-team’ succesvol doorlopen. De integrale werkwijze van ZorgDier sluit aan op de Nederlandse zorgcultuur waardoor instellingen kunnen rekenen op een verantwoorde inzet van begeleiders met honden en katten voor hun cliënten.
Effecten interactie mens en dier
- Verlaging van hartslag, bloeddruk en kalmerende werking.
- Stimuleert de zintuigen en geestelijke capaciteiten zoals het geheugen en communicatieve vaardigheden.
- Heeft een positief effect op het gevoel van eigenwaarde: een dier is niet (ver)oordelend.
- Helpt mensen zich te concentreren.
- Bevordert de openheid van mensen ten aanzien van hun omgeving (zieke mensen en mensen met een lage eigendunk zijn vaak sterk in zichzelf gekeerd).
- Stimuleert de communicatie tussen bewoners en verzorgers in een instelling (een dier is een welkome afwisseling en treedt mensen positief tegemoet).
- Zorgt voor aangenaam tijdverdrijf (even niet met de eigen zorgen bezig).
- Stimuleert beweging, het ontwikkelen van kracht, uithoudingsvermogen, balans en mobiliteit.
“Wat het bezoek van katten in de zorg zo bijzonder maakt, is dat de focus ligt op wat de bewoners nog wél kunnen, en niet op wat ze niet meer kunnen.”