CareClowns

En weer die lach

geef ouderen met dementie een geluksmoment

CareClowns zijn specialisten in het maken van respectvol contact met mensen met dementie.

Daar is veel meer voor nodig dan even een rode neus opzetten.

CareClowns zijn speciaal opgeleid om mee te gaan in de belevingswereld van deze mensen. Ze geven geen voorstelling, maar nodigen mensen onbevangen uit om via muziek en samenspel persoonlijk contact te maken.

Ter inspiratie

Sinds mei 2013 kwam CareClown Olga al bij mevrouw op bezoek. Altijd reageerde ze afwijzend, in tegenstelling tot haar medebewoonsters. "Flauwekul", zei mevrouw dan altijd. "Niets voor mij." Maar vandaag was het anders...

"Ze had ons direct in het vizier toen we binnenkwamen. We liepen op haar af en begroetten haar. Mevrouw begon te huilen. Ik ging op mijn knieën zitten en luisterde naar haar verdriet. In haar beleving was ze weer een jong meisje dat zojuist haar vader had verloren. Snikkend zei ze: "Ik ben nog te jong om zonder hem verder te leven."

Hier is mijn verdriet. Gooi het maar weg!

"Geef uw verdriet aan mij", zei ik, terwijl ik van mijn handen een kommetje maakte. Waar ze direct zei: "Hier is het. Gooi het maar weg!" Ik riep mijn clownsmaatje, duwde het verdriet in haar handen en verzocht haar het weg te gooien. Mijn maatje dumpte het achter de verwarming. Voor de zekerheid ging ik nog even kijken of ze het goed gedaan had. Jawel hoor, gelukkig, het verdriet was weg. Toen ik naar mevrouw terugliep om haar het goede nieuws te melden, zag ik dat ze opnieuw in snikken was uitgebarsten.

Waar laat je zoveel verdriet?

Ik pakte mijn zakdoek, begon met deppen en zong over de tranen op haar wangen. Toen mevrouw uitgehuild was, kreeg ik opnieuw de opdracht om alle druppels weg te gooien. Maar waar laat je zoveel verdriet? Haar medebewoonsters adviseerden me om ze te storten in de planten. Zo gezegd, zo gedaan.

Glimlach

Nadat ik al haar tranen had weggegooid, liep ik terug naar mevrouw. Ze was opgelucht en wierp me een kleine glimlach toe. Eens te meer gesefte ik weer waar ik dit allemaal voor doe."

we brengen iets lichts en vrolijks

Een korte introductie

meenemen en meegenomen worden

Care Clowns

clown in ontwikkeling